+420 703 404 004
petr@pribehrajske.cz

A přece se točí…

IT pro ty, co umí hlavně jiné věci

A přece se točí…

Tento článek je tak trochu záskok čili vata. Nemohli jsme se s Vláďou Lazeckým shodnout, zda začneme aktivy nebo lidmi, a tak jsem se rozhodl osvěžit Deminga. Mám ho rád, teda jeho cykly.

Vždy mě překvapí, kolik lidí tuto, podle mě základní metodu postupného zlepšování, nezná. Vypozoroval jsem, že „neználci“ se dělí na dvě skupiny – ti co neví, že je to Deming, ale používají to intuitivně. Což je vlastně fajn, i když to občas v některých prezentacích působí mírně komicky, když prezentující zarputile předstírá, že vynalezl kolo. No, a pak jsou tu ti, co o tom neví a nic podobného nepoužívají, což je trochu horší, ale zase alespoň máme práci.

Pan Deming přehledně a srozumitelně popsal, co mnozí z nás dělají, nazval to PDCA cyklus a dostal se tím do čítanek pro manažery. Jak jednoduché, když vám to myslí. Škoda, že ty čítanky mnozí nečtou, ale jak jsem říkal, alespoň máme práci.

Pojďme na to. Co jednotlivá písmenka znamenají si ukážeme na příkladu fotbalového klubu, samozřejmě fiktivního.

  • P nám reprezentuje slovo PLAN. Naši virtuální fotbalisté, resp. jejich bafuňáři, se ho zmocnili správným způsobem – vyhrajeme ligu. To má smysl, znáte to – raději mrtvý než druhý. Plán je hotov.
  • D znamená DO (ve sportovní hantýrce dupej) – to v pojetí našich fotbalistů znamená trénování, hraní zápasů a balení missek, resp. modelek, protože missek je na trhu přece jen omezené množství. Asi jako dobrých manažerů a architektů kybernetické bezpečnosti, ale proto tu dneska nejsme.
  • C pochází od CHECK. To se řadě lidí plete s CONTROL a mívá to často nepříjemné důsledky, protože začínají řídit to, o čem toho moc nevědí. Naši fotbalisté však pilně checkují, koukají, jak si stojí v tabulce, kdo dal kolik gólů, jaké jsou kurzy v sázkových kancelářích apod. Snaží se mít prostě přehled. Když se plánovaný cíl vzdaluje, přichází poslední bod.
  • A je nejakčnější z naších písmenek a znamená ACTION. To je v prostředí fotbalového světa nejčastěji reprezentováno výměnou trenéra. Mnozí nesportovci a jiní škarohlídi z toho mají srandu, ale když se nad tím trochu zamyslíte a vezmete do úvahy platy sportovců, tak z to ekonomického hlediska dává docela smysl.

S novým trenérem, resp. po implementaci opatření (výměně trenéra), je potřeba se tak trochu znovu podívat na ten původní plán – to s těmi mrtvolami a druhém místě byly jen takové  chlapské pivní řeči. Určitě bude stačit pohár. Nasadit nové tréninkové metody, herní styl, modelky atd. Kola se prostě točí.

Tak vidíte – není to žádná raketová věda.

Navrhuji udělat si takové malé cvičení:

  1. Vezměte si tužku (ne červenou) a papír a napište si seznam činností, kde metodu PDCA používáte.
  2. Vezměte si červenou tužku a seznam podtrhněte.
  3. Vraťte se k obyčejné tužce a dopište pod tu čáru seznam činností, kde si myslíte, že by vám PDCA mohla pomoct. Nemusíte ho napsat hned na první dobrou, klidně ho nechte ležet někde na viditelném kraji stolu a když vás něco dalšího napadne, tak to tam dopište.
  4. Po nějaké době, řekněme po pár dnech, si dejte nohy na stůl a v klidu si ten seznam projděte. Ideální bude, když si k jednotlivým bodům stanovíte priority. Čtěte důkladně. Pokud tam nemáte činnosti jako je bezpečnost informací, kyberbezpečnost a tak, pak prohledejte kancl, najděte znovu tu nejčervenější tužku a dopište si je tam.

Demingův cyklus je prostě základ a jakékoliv jeho obměny či varianty vás na cestě ke zvýšení bezpečnosti informací budou stále provázet. Někdy tam těch kroků bude více, ale téměř vždy se to dá napasovat na PDCA. A co je hlavní – fakt to funguje.

Tak vítejte na kolotoči.